Proceedings of Cr Case under the NI Act, 1881 and Artha Rin Mamla under the Artha Rin Ain, 2003 of Bangladesh

Date & day

Time

Subject

Level of participants

26.2.2019

(Tuesday)

11.40-12.40 pm

Different Types of Loan Courts & Suits and Legal Procedures for Recovery of Bank’s Overdue/NPI & disposal of Securities

Officials of Branch GB & cash department and a few of Junior level officials of HO

Dr.Ahamuduzzaman, Advocate supreme Court of Bangladesh (Mobile-01793-471478, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

NPL/NPI & recovery mechanisms

Defaulter, classified status, negotiation failed & Legal steps by the bank

  1. Reporting to the CIB;
  2. Permission for taking necessary legal action by AMD, HO, AIBL;
  3. Filing up Form-87 of LAD, proposal for engagement of Lawyer by the branch to LAD and checking & verification of all documents/deeds by Investment Officer including up-to-date payment of revenue for mortgaged land, deal wise charge documents, reminder letters etc;
  4. Engagement of lawyer by LAD, HO and instructions for filing suits/ cases etc, as per decision of the Management, signing on woklatnama and vetting of petitions/plaint/auction notice by LAD;
  5. Cheque dishonor, collection of dishonor slip, issue of 30 days legal notice with registered post(A/D) and filing of CR Case under the NI Act, 1881 before the Court of Magistrate which shall be tried by the Sessions Judge;
  6. Issue of 15 days Legal Notice (not mandatory), auction u/s-12, preparation of plaint, summon, payment of court fees, firisti etc, for filing Artha Rin Mamla under the Artha Rin Adalat Ain,2003;
  7. Fraud-forgery case for defective security/ collateral security;
  8. Recovery strategy (waiver, selling out of mortgaged land and adjustment of liabilities, tripartite agreement, Provisioning against default loan/NPI, re-scheduling, further investment with new security i.e. enhancement of facilities, renewal with down payment and/ or permission of BB);

Suit/ case by the client

  1. Miscellaneous case/ Civil suit challenging cheques, securities and collateral securities;
  2. Writ against CIB, Auction of Artha Rin and CR case under N I Act,1881;
  3. Objection to the ACC/ DUDOK; Bangladesh Bank; NBR; Customs Intelligence; PBI;

What is NPL or NPI?

According to International Monetary Fund, "A loan is nonperforming when payments of interest and principal are past due by 90 days or more, or at least 90 days of interest payments have been capitalized, refinanced or delayed by agreement, or payments are less than 90 days overdue, but there are other good reasons to doubt that payments will be made in full". In case of Shariah banking NPL is known as NPI (Non-performing Investments) i.e. loan is replaced by the word investment and interest is replaced by the word profit and penalty interest is replaced by the word compensation.

In case of various deals bank can call back its investment/ loan facilities for taking legal action.

(SMA, SS, DF, BL)/ Classified and listed in CIB

If any borrower fails to repay the loan or defaults any installment he shall be treated as follows:

 BRPD Circular No. 14 (Banking Regulation and Policy Department) of September 23 of 2012 stated as follows: (Loan Classification and Provisioning)

 SMA: Special mention Account i.e. when a borrower fails to repay loan and defaults for consecutive installments commonly of 3 months;

 SS : Sub-standard i.e. if it is past due/ overdue for 3 months or beyond but less than 6 months;

 DF : Doubtful i.e. if it is past due/ overdue for 6 months or beyond but less than 9 months;

 BL: Bad/Loss i.e. if it is past due / overdue for 9 months or beyond;

However, the time period may vary in case of agricultural or short term loan or Micro-credit loan etc,.

 The above SS/ DF/BL is commonly known as CL or classified. When the borrower or defaulter paid the loan or any part of it and reschedule his liabilities, the Account converts to regularize.

 Banks shall be bound to maintain provision (General and Special) for classified continuous, demand and fixed term loans.

Names of Loan recovery Courts in Bangladesh:

  1. Artha Rin Adalat (Artha Rin Adalat Ain, 2003);
  2. Magistrate Court & Sessions Judges Court (Code of Criminal Procedure, 1898 & the Special Criminal Laws such as the Negotiable Instruments Act, 1881);
  3. Assistant Judge Court to District Judge Court (Code of Civil Procedure, 1908);
  4. Deputy Commissioner’s as Collector under the Public Demands Recovery Act, 1913;
  5. The High Court Division, Chamber Judge & the Appellate Division under the Constitution of the People’s Republic of Bangladesh, 1972;
  6. Bankruptcy Court (the Insolvency Act, 1997);

Other related courts:

  1. Money Laundering Court (the Money Laundering Act, 2012);
  2. Special Court/Tribunal under Anti-Terrorism Act, 2013;
  3. Cyber Tribunal and Cyber Appellate Tribunal;

 

Special Bodies:

  1. Bangladesh Bank;
  2. Anti-Corruption Commission;
  3. National Board of Revenue;
  4. Police Bureau of Investigation;
  5. Office of the Sub-Registrar;
  6. Assistant Commissioner (A/C) Land;
  7. Customs Authority;
  8. Office of the RJSC & Firms;

 

Steps/stages of a cheque dishonor cases

Defaulter of loan

(SMA, SS, Df, BL)/ Classified and listed in CIB

Final reminder ………….

Approval/ Permission from concern Division (IAD)/Management/EC/Board through AMD of HO,AIBL as required for filing cases or taking all sorts of legal action.

Submission/presentation of Cheque by concern bank Officer (Credit/investment) within six months from the date of signature and collection of cheque dishonour slip with reasons of dishonour stated thereof e.g. insufficient/inappropriate fund. Except this ground all other grounds mentioned in the dishonor slip shallnot be applicable for filing Cr Case under the NI Act,1881.

Appointment of lawyer from the panel as per discussion with Legal Affairs Division and sending documents following instructions (Form-87) to and from LAD/AMD.

(Legal notice, cheque dishonour slip, NID,power of/to concern officer, photocopies of cheque, CR petition and A/D slips are mainly essential for filing a Cheque dishonour case)

Legal notice (u/s 138 and/ or 140 of NI Act, 1938) directly or via post office with A/D or newspaper

(mandatory written notice/ legal notice within 30 days from the date of cheque dishonour for a period of 30 days from the date of receiving the notice claiming the amount stated in the cheque and after the expiry of notice period, a CR Case can be filed to CMM (Chief Metropolitan Magistrate for Metropolitan area ) or CJM (Chief Judicial Magistrate for District area) Court.

Drafting a complaint petition by the panel lawyer for filing cases to CJM/ CMM and vetting by the branch and LAD(Legal Affairs Division) (3-wtnesses, branch officer who provided dishonor slip, petitioner and Lawyer himself).For Company/Trade organization, All Directors/partners/Proprietor and the Company/Firm/Trade organization shall be made party to the case.

Taking of cognizance (u/s-141 of NI Act)

Summon/ warrant

WA/Production warrant/Proclamation of arrest/confiscation of property etc,./Bail/Cancellation of bail petition/ADR

Report/ Police report/ (after Inquiry and investigation)

Transfer to the (District/ Metropolitan) Sessions Judge Court for Trial (T.R. No.)

Refer to the Joint (District/ Metropolitan) Sessions Judge Court/ Additional (District/ Metropolitan) Sessions Judge Court for trial or by the District/ Metro Sessions Judge himself

Framing of Charge

Opening of the case

Hearing (P.H/ F.H.)

Taking of Evidences (Examination-in-Chief/ Cross-examination. Re-examination)

Arguments

Judgement (Acquittal/ conviction)

(The offence under section 138 or 140 of N I Act, 1938 is bailable and maximum punishment is 1-year imprisonment and/or fine three times of the amount stated in the cheque. However, the holder in cheque/ bearer can claim only the stated amount of cheque if recovered. The rest amount shall be deposited to the government fund. A civil suit can be filed to any civil court for recovering the amount stated in the cheque which shall not be barred by it.)

However, in case of imprisonment only, bank shall not be entitled to recover its dues.If the client dies, the case shall be barred and cheques shall be ineffective. Fine may be recovered following section 386 of the Code of Criminal Procedure, 1898 (i.e. through DC) & PDR Act,1913.

NI Act Appeal

An appeal (on deposit of 50% of the amount stated in the cheque) against any judgement or Order of a trial court shall be filed to:

If judgement passed by Joint (District/ Metro) Sessions judge to the District/Metro Sessions judge who can hear by himself or send it to trial by an Additional (District/ Metro) Sessions Judge.

If Judgement passed by Sessions / Additional Sessions (Metro/District) Judge, appeal shall be filed to the High Court Division. If appeal is disposed of or rejected deposited 50% amount may be withdrawn by the bank/ bearer of cheque. (Appeal to the Sessions Judge-30 days and Appeal to HCD-90days).

Revision

When an appeal is disposed of, a revision (criminal) may be filed by the parties for which no provision of depositing money like appeal. A revision shall always be filed before higher court against any judgement or decree passed in appeal by an appellate court e.g. If the Sessions Judge disposed of an appeal, revision shall be filed before High Court Division).

Miscellaneous

An NI case/ CR Case under NI Act is compoundable and ADR can be held through a solenama between the parties.

WRIT Petition

A writ may be filed by the opponent against the bank on various grounds and a stay may be obtained (e.g. against the validity of cheque or framing of charge or validity of signature or date or amount of cheque or concurrent jurisdictions or multiple cases or third party involvement or violation of terms or legal notice not served or proceedings not duly followed or security/advance cheque or not MICR or Directors changed but new cheque was not drawn against the investment etc,.)

A quashment on the ground of fraud / forgery case or multiplicity of suits/ cases

Caveat/ Leave to Appeal/ Appeal to the Appellate Division

To file an appeal against any judgement or order of the High Court Division, a caveat may be filed for expressing interest to file a regular appeal for which leave to appeal petition shall be filed to the Chamber Judge who may hear and pass an order for hearing by Full-Bench of the Appellate Division. If the Chamber Judge rejects, no appeal shall be allowed and the matter shall be finally disposed of.

Presidential Clemency/ prerogative of Mercy

As the president has given power under article 49 of the constitution and many other laws, He can pardon or reprieve or reduce or decreases any penalty or fine or punishment either on application or by suomotu.

CIVIL Suit

A civil suit/ money suit under NI Act can be filed under Order 37 of the CPC, 1908 within 3-years and requisite Court fees to the respective Court.

The Indemnity Bond or Promissory notes are also documents against which bank/ financial institution/ bearer/ holder of instruments can file suits.               

Case under the Penal Code: A case (CR) under the Penal Code, 1860 under section 406/420 can also be filed for fraud/ forgery including cheque dishonor. Police shall investigate as per order of the Magistrate/Cognizance Court and if necessary, Anti-Curruption Commission may also investigate or inquire into the issue.

Others

Fine including fine under the NI Act may be recovered under the PDR Act , 1913 by DC/ Collectors or following section-386 of the Cr P C,1898.

A Civil suit may be filed simultaneously in addition to a CR Case under the NI Act, 1881.

Artha Rin Mamla steps (offensive actions)

  1. Defaulter of Loan (Defaulter means….. according to the circular no. of …………)
  2. Permission of filing cases by Management Committee & Appointment of Lawyer (Form-87 of AIBL)
  3. Checking Limitation period (u/s.46, 10%, 15%,25% in 1st to 3rd year or 20% in 3 years for investment of less than 3 years)
  4. Legal Notice (Optional) with 15 days commonly against the defaulter, guarantor and mortgagor and stating about securities and collateral securities.
  5. Auction under section 12 of the Artha rin Adalat followed by auction process under section 33.

5A. Auction Process (u/s.33) & 2nd auction

5B. CPC,1908 shall be applicable(e.g. order 21 of CPC) for execution of decree in addition to Artha rin Adalat Ain, 2003. Artha Rin suit shall be filed by plaint u/s-8 of the Act. Note: Embezzlement related cases are not allowed in Artha Rin Adalat(sec-18). No Borrower can file any case/ mamla against the bank before Artha Rin Adalat. Set off and counter claim are not allowed before Artha Rin Adalat (sec.18(2)). Suit on the same matter may be continued simultaneously if filed by borrower to other courts and not to be treated as res-subjudice and no need for analogous hearing(sec.18(3)).

5C. A writ may be filed by the opposite party challenging auction notice under section-12 of Artha Rin Mamla. Notwithstanding provisions of filing appeal or revision to the Higher Court with payment of deposited money as stated in section 41 and 42, If any proceedings of a suit is stayed by HCD through writ 25% interest or profit shall be imposed if writ is rejected.

  1. Main Artha Rin case proceedings:

Drafting of a plaint u/s 8 of Arth Rin Ain, 2003 (flowed by CPC,1908), payment of court fees

Borrower and Guarantors, mortgagors, directors must be included as party to the suit/ mamla.

  1. Issuance of summons (u/s-7)
  2. Appearance of the parties (under CPC, Order 9)

Rejection of Plaint (Order 7, Rule 11 of CPC and relevant laws)/ Strike out (Order 6, Rule-16)/ Written Statement/ Written Objection/ Additional reply by Bank/ exparte.

If defendant fails to appear without any reasonable cause when summon was served. (u/s.19). The defendant may apply for reinstate of the suit by cancellation of exparte order within 30 days. The defendant shall deposit 10% money of the decreed amount within next 15 days as admission through negotiable instruments as security and if 10% deposited, the application shall be granted immediately.

No artha rin suit shall be dismissed in case of absence of the plaintiff i.e. no dismiss of default rather the Court shall dispose of the case after verification or examining records/ documents (sec.19).

  1. Written statement & written objection
  2. Costs for delay of submission of written statement (A hearing of an artha rin suit cannot be adjourned for more than once with the application of any party for which costs of minimum taka 1000 and maximum taka 3000 may be imposed. The fine shall be deposited to the Government revenue. The hearing can be adjouned for next working day only (sec.14(4)).
  3. ADR (mediator, a Lawyer who may charge bill upto taka 20000/-)
  4. Section-30 step
  5. Framing of Issues (u/s.13 of Artha Rin Ain followed by Order 14 of CPC)
  6. SD/ Settling date
  7. Hearing (u/s.14)/ Adjournment of Hearing (or time petition)/ costs for delay.
  8. Taking of Evidences
  9. Argument ((After completion of taking of evidence, any party can submit written argument within 5 days after serving copies to the opposite parties but the Artha Rin Adalat is not bound of taking oral arguments but can pass order to give oral arguments in addition to written argument(sec.15).
  10. Judgement and decree (33(5) & 33(7), Mutation, selling out etc.;

(The Court may prefer decree in favour of the plaintiff for 12% interest/ profit as remedies with claimed/ demanded amount i.e. suit value from the date of filing the suit if no appeal filed against the decree and if appeal or revision or any other application to the Higher Court is filed 16% simple interest/ profit and if appeal to the AD of SCB is filed against any appellate decree or order 18% interest/ profit may be imposed (sec.50). A judgement-debtor may be arrested and detain in custody for 6 months if fails to pay the dcreetal amount with the application of the decree-holder. However-warishans of the debtor or person below 18 years of age shall not be arrested (u/s.34). A debtor shall not be arrested twice if 6 month period is over.

Dispossal of Artha Rin Suit(Time Limitation 30 days for exparte and 90+30 days for both party’s appearances)

 18.A. Execution case (section-28 to 33 of the Act with CPC, maximum 6 years)

  1. Appeal (The financial institution need not pay any deposit for filing appeal (u/s.41(4)). However, if a party(defendant) wants to file appeal where the decreed amount is above taka 50 lac, an appeal shall be preferred to the High Court Division. Time-60+30 days to dispose of the appeal. The Appellate Division of the SCB may in leave to appeal order to pay like payment in regular appeal (section-43).
  2. Revision (Revision u/s-42, is next to appeal and no court shall accept any revision if the petitioner not pays/deposits 75%(including 50% as deposited earlier in appeal). Time-60+30 days to dispose of the revsion.
  3. Writ, Article-102 of the constitution (against interim order and also by the parties/3rd parties without filing appeal). Section-20 and section -44 discussed/ stated about no appeal or revision against interim order or proceedings of the artha rin court, so a writ may be preferred.
  4. Miscellaneous ((u/s. 51 for contempt, the Artha rin Adalat may punish a person for 1000 tk. Fine and in default 10 day simple imprisonment).
  5. ADR (Section-22 during pendency of suit, section-38 during execution cases and section-45 at any time even after judgement.

Exercise.   Put tick marks to the appropriate answer. Time-05 Minutes.

Exercise.   Put tick marks to the appropriate answer. Time-05 Minute.

  1. A legal notice under N I Act shall be served for a period of-

(a) 30 days                 (b) 15 days                         (c) 7 days                  (d) not fixed

 2.What is the elaboration of MICR?

(a) Millennium Ink creditor recognition            (b) Magnetic identification Creditor receipt              (c) Magnetic Ink Character Recognition;               (d) Multilateral Investment credit receipt

 3. Which of the following section states about taking of cognizance under the N I Act, 1881?-

(a) section 138      (b) Section-138A       (c) Section-141     (d)  Section-141A

 4. An appeal under the NI Act is allowed with the payment of -…..% deposit of cheque mentioned amount

(a) 20%                 (b) 25%                   (c) 50%                          (d)  75%

 5. The maximum punishment for a N I Act Case is -

(a) 6 months imprisonment   (b) 1 year imprisonment       (c) Imprisonment or fine    (d) 1 year imprisonment and/or fine of maximum 3 times of the mentioned cheque amount

 6. A legal notice under N I Act may be served by--

(a) Directly;  (b) by Post with A/D              (c) By Newspaper;                    (d) All or any

7. Time limitation for filing appeal before the Sessions Judge and High Court Division

(a) 30 days;  (b) 30 days and 60 days.;                          (c) 90 days                (d) 30 days and 90 days

 

8. What is Cr Misc. case?

(a) Miscellaneous Case against the order of a criminal Court;  (b) Criminal Miscellaneous Case before the HCD;

(c) Criminal Miscellaneous case against bail or framing of charge or for quashment;       (d) None of a,b,c;

 9. What is the distinction between CR case and GR case?

(a) Case filed Before Court & Thana; (b) case lodged in High Court and sub-ordinate Court;

(c) Criminal case and civil case; (d) Criminal case and civil suit;

 

 

 10. What is the qualification of the Judge of Artha Rin adalat?

(a) Asst. Judge                 (b) Sr. Asst. Judge;            (c) Joint District Judge;     (d) Addlt. District Judge;

 

11. What is the elaboration of CIB?

(a) Credit Information Bureau           (b) Customers Intelligence Board              (c) Credit for Information Bureau               (d) Central Intelligence Bureau

 12. Who shall be made party in a Artha rin mamla?

(a) Borrower      (b) Mortgagor       (c) Guarrantor     (d)  All of A, B, C; (e) None

 13. Which of the following suit/ case shall be filed earlier among the followings?

(a) Cr Case under N I Act;      (b) Fraud-Forgery case;     (c) Certificate case ;     (d)  Artha rin mamla;

 14. The maximum punishment under Artha Rin Adalat Ain is -

(a) 6 months imprisonment   (b) 1 year imprisonment       (c) Imprisonment or life;    (d) Death penalty;

 

15. An auction before filing an Artha Rin Adalat is essential under section-

(a) 7; (b) 12              (c) 22;                    (d) 33

 

16. Drafting of a plaint under Artha Rin Adalat shall be filed following section-….. of the Ain, 2003

(a) Section-6; (b) Section-7.;                          (c) Section-8                (d) Section-9

 

17. What is allowed against interim order of Artha Rin Adalat?

(a) Appeal;                        (b) Revision;                (c) Review;                  (d) writ;

 

18. An appeal against the judgement of Artha Rin Adalat is allowed to District Judge, if the decreetal amount-

(a)Upto Tk. 5 lac           (b) If aboveTk.20 lac           (c) Not more than Tk.50 lac                (d) Tk. 50 lac and above

 19. The maximum costs for delay petition hearing under Artha rin Ain is -

(a) Tk.1000     (b) Tk.3000         (c) Tk.5000               (d) Tk.20000

 

  1. What is the maximum Court fees for artha rin mamla?

(a) Tk.40,000/-      (b) Tk.40,500/-     (c) Tk. 50,500/-       (d) Tk.57,500/-

 

Answer sheet:

1.a

5.d

9.a

13.a

17.d

2.c

6.d

10.c

14.a

18.c

3.c

7.d

11.a

15.b

19.b

4.c

8.a

12.d

16.c

20.d

 

 

Prepared /Compiled by: Dr.Ahamuduzzaman; Advocate supreme Court of Bangladesh./ 26.02.2019;

Law Guru

Founder: Ahamuduz Zaman (academician, researcher, author, columnist, lawyer, mentor, human rights activists).

Permanent Address

Vill: Aminnagar (Krishnabati);
P/O: Chanchra, P/S: Kotwali,
District: Jessore, Bangladesh.
Phone: 01552-455241, 01717763964;
E-mail: azamanseu@gmail.com;
info@ ain-qanoon.com;
Web: www.ain-qanoon.com

Present Address

House- 2A, Road-19A,
Sector-11, Uttara,
Dhaka-1230, Bangladesh;
Phone: 01552-455241, 01717763964;
E-mail: azamanseu@gmail.com;
info@ain-qanoon.com;
Web: www.ain-qanoon.com

instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli Eryaman Escort ankara escort Ataşehir Escort Fake Agent istanbul Escort escort izmir Pendik Escort eskisehir escort bayan Ankara Escort Çankaya Escort Ankara Escort istanbul escort bayan Beylikdüzü Escort Beylikdüzü Escort Ankara escort escort bayan ankara porno Konyaaltı escort Beylikdüzü Escort Sincan Escort Bahçeşehir Escort escort ankara Ataşehir Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Kartal Escort Ankara Escort ankara escort Keciören Escort Byskor izmir escort escort ankara ankara escort Escort Bayan ankara escort izmir escort Zenci porno Pendik escort Ataşehir Escort Türkçe Altyazılı Porno Ankara Escort izmir escort Ankara escort izmir escort mersin escort ankara escort, escort ankara, ankara escort bayan, escort bayanlar ankara, ankara escort bayanlar, eryaman escort, demetevler escort izmir escort instagram takipçi hilesi instagram free followers instagram takipçi instagram takipçi satın al free followers for instagram cheat follower for instagram free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli Sivas Escort Yozgat Escort Malatya escort Escort Beylikdüzü Escort bayan Escort Antalya Kıbrıs Escort Bayan Samsun Escort Samsun Escort Kayseri Escort Kayseri Escort Gaziantep Escort Bayan Gaziantep Escort Gaziantep Escort Eskisehir Escort Eskisehir Escort Bursa Escort Bursa Escort Bayan Beylikdüzü Escort Beylikdüzü Escort Beylikdüzü Escort Antalya Escort Alanya Escort Alanya Escort Adana Escort Alanya Escort Bayan Konya Escort Bayan Bodrum Escort Bayan Kuşadası Escort Escort Antakya Escort Antep Malatya Escort Bayan Artvin Escort Van Escort Uşak Escort Tekirdağ Escort Sivas Escort Şanlıurfa Escort Manisa Escort Giresun Escort Erzincan Escort Yalova Escort Bayan Afyon Escort Bayan Escort sinop Diyarbakır Escort Bayan Yozgat Escort Didim Escort Bolu Escort Rize Escort Adana Escort Erzurum Escort Afyon Escort Edirne Escort Erzincan Escort Niğde Escort Ordu Escort Trabzon Escort Mersin Escort Rize Escort ısparta escort Escort diyarbakır Kastamonu Escort Bayan Escort manisa Nevşehir Escort Bayan Sinop Escort Bayan kıbrıs escort Sakarya Escort Hatay Escort Elazığ Escort Yalova Escort bolu escort Çanakkale Escort Sakarya Escort Şanlıurfa Escort Tekirdağ Escort çorum escort konya escort maraş escort Burdur Escort Çanakkale Escort Mardin Escort Bolu Escort Marmaris Escort Elazığ Escort Erzurum Escort ısparta escort Mardin Escort Van Escort Bursa escort Gümüşhane escort Niğde Escort Kütahya Escort Zonguldak Escort Ordu Escort Çeşme Escort Nevşehir Escort Edirne Escort Kütahya Escort Artvin Escort Giresun Escort Trabzon Escort instagram takipçi kasma instagram takipçi hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipçi instagram giriş instagram takipçi satın al instagram free followers instagram free follower cheat follower for instagram free instagram followers free followers for instagram twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli Şerifali Escort pendik escort Kurtköy Escort Bostancı Escort Kadıköy Escort Kadıköy Escort Bostancı Escort istanbul escort Pendik Escort Kurtköy Escort Ataşehir Escort Şerifali Escort Kartal Escort Tuzla Escort Bostancı Escort Pendik Escort Kurtköy Escort Kurtköy escort Tuzla Escort Ataşehir Escort kartal escort Kadıköy escort Kadıköy Escort Kadikoy Escort Kadıköy Escort Anadolu Yakası Escort Ümraniye Escort hosgeldin bonusu deneme bonusu bedava bonus mersin escort sex hattı Canlı Bahis ripio credit network price bitcoin borsaları tron fiyatları Usd tether nedir ripple fiyatları dash fiyatları ethereum nedir kripto para haberleri kripto para haberleri kripto para haberleri kripto para haberleri kripto para haberleri kripto para haberleri kripto para haberleri Ethereum classic dogecoin al sat kripto para borsası bitcoin cash piyasası bitcoin gold al sat bitcoin al sat altcoin al sat markobet.info markobet.biz 1xbet-bonus.com casino-dunyasi.xyz pokerqq.club canlitvon.com online-iddaa.xyz justinbet-bonus.com online-kacakbahis.online bets-giris.xyz elexbet-bonus.com online-kacakbahis.info online-kacakbahis.xyz betsat-guvenilir.xyz onlinekacakbahis.live superbetin-bonus.com vivolabet-kayitol.com canli-bahis.live acctvideos.com betsenin-kayitol.com onlinekacakbahis.info casino-list.live bahis-adresi.live onlinekacakbahis.xyz iddaaoyna.xyz betnews.live betlist24.live betist-giris.xyz online-bahis.online trbet-casino.xyz justinbetcanli.xyz bahis-rehberi2.com trbet-uyelik.com casino724.live bet724.info betledy.live online-bahis.xyz newsbet.live superbets.live betbot.info betci.live kacakcasino.online kacakcasino.live kacakcasino.info kacakcasino.xyz superbetin-bonus.xyz supertotobetci.live supertotobet-bahis.com superbahis-giris.live super-bahis-guvenilir.xyz superbahis-canlibahis.live superbahis-giris.xyz super-bahis.live superbahisyeni.live superbahis-yenigirisi.live super-bahis.xyz kacak-casino.live kacak-casino.info rivalogirisyap.com kacak-casino.xyz betcix.live pashagaming.live bahis-oyna.live bonus-ver.live betcrop.live canli-casino.online bahisci.live canli-casino.info bet30.info betlock.live canli-casino.xyz casino-siteleri.info mobillbahis.com casino-siteleri.live mariobetcanli.com bettip365.com black-betting.live justinbet.xyz justinbet.live kacak-iddaa.xyz casino-siteleri.xyz betting-bonus.live canli-bet.live betting-sports.live bahisle.info canlicasino.xyz bahislekazan.info bet-siteleri.live canli-bahisci.live canli-casino.live betboo-canlibahis.live 1xbetbahis.live enbet-giris.xyz dafabete-giris1.com kacak-bahis.live kacak-bahis.xyz dafa-betgiris1.com canli-bets2.com justin-bet.xyz online-bahisci.xyz superbahis-casino.com bixbett.com dafabet1-giris.xyz https://www.betmatik-canlibahis.live betsenin-giris.xyz giris-betmatik.live betmatikcanli.xyz bahis-bonus.live betmatik-giris.xyz youwin-yeni-giris.xyz betting-game.live betistcanli.xyz betistbahis.xyz casinodunyasi.live betist-casino.com betexper-giris.xyz yeni2.betigogirisyap1.com betboonline.com betboo-giris1.xyz rivalobet-giris.xyz betboogiris.live betboo-giris.xyz casinodunyasi.xyz rivolabet-yeni-giris.xyz anadolucasino.xyz artemisyenigiris.com artemis-casino.com bettingsiteleri.live artemis-canlibahis.com casino-siteleri.info fetch price eidoo price horizen price digixdao price project pai price loom network price qash price digitex futures price civic price gxchain price nebulas price enigma price revain price aion price grin price waltonchain price nuls price loopring price dragon coin price wink price funfair price waykichain price orbs price newton price solve price solve price lambda price elastos price kyber network price redd coin price decentraland price bread price tierion price dxchain token price aragon price bytom price seele price electroneum price metaverse etp price bitcapitalvendor price ren price factom price stasis euro price xmax price stratis price beam price wax price populous price lina price matic network price aurora price zilliqa price verge price aeternity price z coin price steem price nexo price rif token price golem price enjin coin price mco price crypterium price status price nash exchange price aelf price bitshares price monacoin price digibyte price kucoin shares price nano price abbccoin price hypercash price quant price komodo price centrality price theta price bytecoin price ontology price nem price dogecoin price karatgold coin price algorand price synthetix network token price iost price augur price waves price maidsafecoin price trueusd price vechain price icon price bittorrent price bitcoin diamond price v price pundi x price energy price ignis price metal price gatechain token price powerledger price moeda loyalty points price bhpcoin price fantom price ark price odem price wanchain price zcash price paxos standard price tron price bitcoin sv price dash price huobi token price stellar price cardano price iota price chainlink price monero price unus sed leo price cosmos price usdcoin price maker price neo price 0x price raven coin price omisego price holo price lisk price vsystems price decred price bitcoin gold price zb price educare price hedgetrade price basic attention token price qtum price xrp price ethereum price tezos price tether price litecoin price bitcoin cash price Hd Dizi İzle eos coin price swipe price dai price luna price energi price ardor price chiliz price iexec rlc price molecular future price tomochain price loom network price ethereum classic price hedera hashgraph price edc blockchain price crypto coin price bitcoin price bitcoin price binance coin price metal news ripio credit network news fetch news eidoo news wanchain news ark news odem news moeda loyalty points news power ledger news gatechain news bhp coin news fantom news tierion news bread news aragon news dxchain news wax news lina news populous news digix dao news project pai news loom network news qash news revain news aion news funfair news waykichain news orbs news matic network news loopring news nuls new dragon coins news wink news digitexfutures news civic news gxchain news enigma news horizen news nebulas news rif token news nexo news golem news enjin coin news mco news crypterium news status news nash exchange news aelf news energy news bytom news electroneum news seele news metaverse etp news factom news ren news bitcapitalvendor news stasis euro news xmax news stratis news beam news newton news solve news lambda news elastos news kyber network news reddcoin news decentraland news grin news waltonchain news abbccoin news nano news kucoin shares news digibyte news monacoin news bitshares news icon news bytecoin news theta news centrality news quant news komodo price hypercash news maidsafecoin news iost news synthetix network token news waves news augur news algorand news karatgold coin news bittorrent news bitcoin diamond news v coin news pundix news aurora news zilliqa news verge news aeternity news z coin news steem news gatechain token chart power ledger chart moeda loyalty points chart odem chart ark chart wanchain chart eidoo chart fetch chart ripio credit network chart metal chart ignis chart bhpcoin chart fantom chart bread chart tierion chart aragon chart dx chain token chart wax chart populous chart lina chart matic network chart orbs chart waykichain chart funfair chart aion chart revain chart qash chart loom network chart digix dao chart project pai chart enigma chart nebulas chart horizen chart gx chain chart civic chart digitex futures chart wink chart dragon coins chart loopring chart nuls chart çanakkale escort yalova escort denizli escort balıkesir escort ısparta escort malatya escort muğla escort aydın escort düzce escort edirne escort kayseri escort kıbrıs escort burdur escort afyon escort uşak escort kıbrıs escort ordu escort elazığ escort mardin escort sivas escort van escort ağrı escort antep escort hatay escort kıbrıs escort maraş escort erzurum escort yozgat escort tokat escort niğde escort bolu escort trabzon escort samsun escort çorum escort zonguldak escort adana escort kastamonu escort rize escort giresun escort urfa escort sakarya escort diyarbakır escort kütahya escort konya escort nevşehir escort mersin escort eskişehir escort manisa escort tekirdağ escort kocaeli escort
c99 shell hacklink hacklink al istanbul evden eve nakliyat hacklink Google